Oldal kiválasztása

Egy panorámában gazdag kirándulásra indulunk a Budai-hegység egyik legrégebbi turistaútján, a találóan Látó-hegyre (376 m) keresztelt kilátócsúcsra, (sváb nevén Gugger-hegy), a patinás Árpád-kilátóhoz. Megkerülve a Hármashatár-hegy jellegzetes tömbjét, felkapaszkodunk egyik legszebb mellékcsúcsára, az Újlaki-hegyre (448 m), majd megmászva a csúcsot (495 m) szépen leereszkedünk a Fenyőgyöngyéhez.

Fénykép: Dömsödi Áron

A kiinduló pont a Fenyőgyöngye étterem előtti parkoló, megközelíthető a Kolosy tér felől a Szépvölgyi úton. Autóbusszal 65-ös busz végállomása, amely Kolosy térről indul. Átmegyünk a Szépvölgyi út túloldalára, ahol nagy információs táblák ismertetik a környék látnivalóit, történetét. Itt találjuk a kitűnően jelzett Országos Kék Túra útvonalát, ezen kezdünk nagy kanyarokkal felkapaszkodni a Látó-hegy (378 m) tetejére ahol a székely stílusú, 1929-ben emelt Árpád-kilátóról nézhetünk le a tájra. A növényzet és a nagyra nőtt villák miatt ma már nem teljes a panoráma, de jól látszik a Duna vonala, a hidak, a Gellért-hegy, a Parlament épülete szóval még így is lenyűgöző látvány tárul elénk.

Folytatjuk utunkat a kék jelzésen ami kilátónál egy nagy kunkort ír le, két széle szinte egybeér. Szintben haladunk, rövidesen elérünk egy pihenőhelyhez, egy kis sportpályával. A kék jelzésünk balra tér el a Glück Frigyes útra, ami egy széles, kényelmes, ugyanúgy szintben tartó sétaút. Ez az egyik legrégebbi kiépített turistaút a Budai-hegységben, nevét a híres várospolitikusról kapta akinek a kezdeményezésére épült meg az Árpád-kilátó is. A Kecske-hegy (383 m) meredek, sziklás oldalában haladunk, jobbról elhagyunk egy nagy sziklán álló keresztet, majd elérjük az út bal oldalán álló Oroszlán-sziklát, amely nevét illően egy üldögélő oroszlánhoz hasonlító kőképződnényről kapta. Noha érdemes megemlíteni, hogy néhány száz évvel ezelőtt, amikor kialakították a sétautat, egy kis faragással még rá is segítettek egy picit.

Pár perc séta után kiérünk egy ligetes részre, egy nagy turistaút csomóponthoz, a pihenőkkel ellátott Határ-nyereghez (300 m). Itt kezdődik túránk legnehezebb része, keskeny kis ösvényünk kegyetlenül kezd emelkedni, 200 méteren belül közel 100 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk a Szép-völgy felső végén lévő parkolóig. A meredek szakaszon különösen jó szolgálatot tehet ha megfefelő túracipővel és öltözettel készültünk. Az aszfaltos útra kiérve balra fordulunk, továbbra is követve a sárga jelzést, hamarosan egy elágazásnál balra térünk le a széles, köves útról, a kék körút jel innen megy fel a Hármashatár-hegyre.

A könnyített verziót választók a Határnyeregtől, a Sárga jelű útról balra letérő sárga gyöngykoszorút formázó jelű, széles úton kerülhetik ki az Újlaki-hegyet és a vele járó kaptatókat. Sárga jelzésű ösvényünk egyre sziklásabbá és meredekebbé válik, balról elhagyunk egy emlékművet, és felkapaszkodunk a fantasztikus kilátást nyújtó Újlaki-hegy (448 m) kopár csúcsára. Innen a Dunáig is ellátni, jól kivehető a Gellért-hegy, a Budai-hegység szinte összes csúcsa kitűnően beazonosítható a sziklás, füves platóról.

A csúcs túloldalán a sárga jelzésű úton ereszkedünk alá, jobbra az adótornyokkal sűrűn telerakott Hármashatár-hegy fő csúcsa (495 m), míg balra a Mária-hegy (421 m). Könnyű, lejtős séta után egy ligetes, cserjés részre érünk ki, a keresztező úton balra megyünk tovább, majd rövidesen találkozunk a a balról becsatlakozó Sárga gyöngy útvonallal (a könnyített variációval), melyen jobbra kanyarodva folytatjuk túránkat. Balra végig szép kilátást élvezve Pesthidegkútra, már szintben megyünk tovább a Vihar-hegy (452 m) oldalában, hamarosan elérjük a Virágos-nyereg nagy tisztását, ahol több turistaút is találkozik.

Innen már közvetlenül a Hármashatár-hegy csúcsát vesszük célba, rövid séta után elérjük a Rotter Lajos turistaház kertjét. Felújított épületek közt, szép fenyők alatt sétálunk, jobbra a Hangár Bisztró ad lehetőséget a felfrissülésre. Méterekkel odébb pedig a légvédelmi üteg romjára épített Guckler Károly-kilátó fagömbje jelzi a hegytetőt.

A környék hegyoldalainak újraerdősítésében érdemeket szerzett Guckler Károlyról elnevezett kilátóból gyakorlatilag egész Pestet beláthatjuk, és Budának is méretes szeletét térképezhetjük fel madártávlatból. Északon a Pilis és a Visegrádi-hegység simul bele a Duna síkjába, az elővárosok színes mintaként kúsznak rá a hegylábakra. Délen a Duna kanyarja kerüli a Gellért-hegy innen aprónak tetsző bércét, és felsorakozik a Budai-hegység összes tagja is.

Fénykép: Gulyás Attila

Követve a kék jelzést, balra fordulva a műúttal párhuzamosan megkezdjük ereszkedésünket a Hármashatár-hegyről. Rövidesen ismét keresztezzük az aszfaltos utat, és a vízmű épületénél jobbra tartunk továbbra is a kék jelzésen. Az út házak közé ér be, majd egy kereszteződésnél, ahol a kék kereszt jelzés indul, egy kék nyomós kutat találunk, mivel utunk során meglehetősen forráshiányos területen túráztunk, nehezen tudunk ellenállni a hűs kútvíznek. Innen a kék jelzés az erdőben, de párhuzamosan a műúttal, közepes lejtővel pár perc alatt a Fenyőgyöngye előtti parkolóba ér.

Hármashatár-hegy túra

Megtalálható az InstaTrail applikációban!