Oldal kiválasztása

A jó ídő már kopogtat az ajtóinkon, de sokszor nehéz eldönteni mire is használjuk ki. Legújabb cikksorozatunkkal a budapesti vagy ahhoz közeli legjobb túraútvonalakat fogjuk bemutatni, hogy biztos legyen egy kellemes és mindemellett egészséges hétvégi programod, ha esetleg a nagyváros környékén tartózkodsz. Hátizsákot bepakolni, túracipőket befűzni és máris indulunk!

Nagy-Kopasz hegy

Egy grandiózusabb túrával kezdenénk, ugyanis ez A Budai-hegység legmagasabb pontja 559 méter magasan. Jobban belegondolva csúcsnak kicsit túlzás lenne nevezni, inkább egy széles, fákkal borított fennsík, melynek tetején áll az óriási vitorlára emlékeztető Csergezán Pál-kilátó. Innen gyönyörű panoráma nyílik a környező vidékre, valamint a látványt leírások is kiegészítik, hogy mindig tudjuk mit is látunk az adott irányból. Maga a túra körülbelül 12 km hosszú, szintemelkedése 407 m és három és fél órát vesz igénybe.

 

Pár hasznos tipp a felkészüléshez. Egy közepes mértű hátizsákban minden szükséges kellék el fog férni. Első és legfontosabb – mint mindig – a folyadék. Sajnos vízvételi lehetőség nem adódik túra közben ezért érdemes jól beraktározni belőle a kellő mennyiségű élelmiszer mellett. Fontos emellett a biztos tájékozás szempontjából ha van nálunk egy térkép is, amit az InstaTrail biztosít. A hideg idő esetén érdemes még készülni egy polár felsővel, valamint hogy kellemesen teljen a túra és kényelmes és strapabíró túranadrággal és cipővel.

A magaslatra Páty, Nagykovácsi és Telki határában találhatnuk rá és a Budakesziből Telki felé tartó országút jobb oldalán helyezkedik el a kezdőpont. Nem kell megijedni ha nem rendelkezünk személygépjárművel hiszen, tömegközlekedéssel is könnyen el tudunk jutni ide. A legjobb választás a Széll Kálmán térrlő induló, Telki felé tartó 795-ös autóbusz ami megáll Hidegvölgyi Erdei Pihenőhelynél.

Itt megtaláljuk az első megállónkat is az erdészlakot, ahonnan indul a Sisakvirág tanösvény, mely a zöld háromszög turistajelzés mentén elvezet a kilátóhoz. Nagy-Kopasz meredek déli, délnyugati oldalán a gyep és a felszínre bukkant fehér dolomit alkotja az úgynevezett nyílt dolomit sziklagyepet. Az erdőből kiérve pont egy ilyen dolomitgyepes fennsíkon találjuk magunkat, ez a Tarnai-pihenő. Itt érdemes röviden megpihenni, de nem fogunk unatkozni, mert már innen is elképesztő a kilátás. Kicsit tovább haladva el is érünk a csúcshoz, ahol a fák lombkoronájából kimagasló Csergezán Pál-kilátót is megpllanthatjuk. A kilátó is remek pihenési lehetőséget ad rengeteg pihenőpadjaival, és mindeközben élvezhetjük a kilátást is.

 

Ha valaki nem szeretné a teljes kört végigjárni, akkor innen lerövidítheti a túrát, és ugyanazon az úton visszatérhet a Hidegvölgyi vadászházhoz, amelyiken feljöttünk. Aki pedig, úgy éri van még benne bőven energia, és szeretné a teljes kört bejárni, az a zöld háromszög másik irányát keresse meg kelet felé. Száz méter után a jelzés élesen balra kanyarodik, itt viszont letérünk a jelzésről és egy jelzetlen, ám nagyon jól járható széles erdészeti úton ereszkedünk tovább. Nem kell megijedni a jelzetlen szakasz teljesen egyenesen egészen hatszáz méteren keresztül folytatódik. Végül egy íves jobb kanyarral becsatlakozik a piros háromszög és a zöld kereszt jelzésekbe. Nekünk az utóbbi jelzésre lesz szükségünk, amely egy idő után búcsút int a többinek, és egyedül folytatódik.

A Szarvas-árok feletti magaslatot elhagyva egy réten találjuk magunkat, amelynek a végében a második világháborúban elesett katonák sírhelyét találjuk. Innen már meredekebben megyünk lefelé, amíg újra kapcsolatba nem kerülünk a civilicációval egy az aszfalt út formájában. A sorompónál jobbra fordulunk és 100 métert az út szélén sétálunk. A következő sorompónál megint betérünk az erdőbe, és a Mária út jelzését megkeresve egy hosszú erdővágásban sétálunk vissza a vadászházhoz, ahol röviden megpihenhetünk és készülődhetünk a hazafele vezető útra. Reméljük élvezni fogjátok a túrát és hogy az InstaTrailel kényelmesebbé tettük a túrát!

Nagy-Kopasz túra

Megtalálható az InstaTrail applikációban!