Hamarosan megérkezik a tavasz egyik leggyönyörűbb természeti jelensége a cseresznyefa virágzása. Ez az esemény egyben Japán kulturális szimbóluma is, melynek ünnepe hosszú évszázadokra vezethető vissza, de manapság már a világ szinte összes részén ünneplik. A következőkben röviden bemutatjuk ennek az eredetét és hogy Budapest környékén mi hol tudunk részesei lenni.

A cseresznyevirágzás

A cseresznyefa virága, a sakura, Japán nemzeti jelképe és egy hosszabb ünnep, a Hanami keretein belül ünneplik meg. Az ünnep során az emberek kimennek a közeli cseresznyefa-ligetekbe, piknikeznek, és élvezik a gyönyörű virágok látványát. 

Régebben a sakura segített az ültetési és betakarítási szezon előrejelzésében. Emiatt Japánban a cseresznyefa virágzásának kezdetét a megújulás jelképének tekintik. Maguk a virágok meddők, azaz nem hoznak gyümölcs termést, valamint rövid élettartammal rendelkeznek, emiatt gyakran hasonlítják az élet múlékony természetéhez is. Sok ember számára tehát, a Hanami az újjászületés és a halandóság körforgását szimbolizálja.

Hanami Budapesten

És hogy merre induljatok el a fővárosban, hogy meg tudjátok csodálni a cseresznyevirágzást? Az alábbiakban néhány helyszínt gyűjtöttünk össze, ahol szerintünk ezt legjobban megtehetitek.

Tóth Árpád sétány

Kezdjük egy klasszikus és a talán leglátványosabb helyszínnel, a Tóth Árpád sétánnyal. Azt biztosra mondhatjuk, hogy ebben az időszakban ez Várnegyed legvonzóbb sétaútvonala. A sétány a várfal mellett haladó Bástya sétány része, a Várnegyed Attila út felőli részén találjuk, egyik végpontja az Anjou bástya, a másik pedig a Fehérvári rondella. A panorámás sétányt hosszan éri a napfény és itt láthatjuk a legtöbb fát egy helyen.

Fotó: Csudai Sándor

Budai Arborétum

Másodikként egy már túrásabb helyszínt, a Gellért-hegy déli lábánál elterülő Budai Arborétumot ajánljuk. A kert legnagyobb cseresznyefája a legelterjedtebb Kanzan fajta képviselője, de találhatunk itt hasonlóan szép díszalmákat is, amelyeket a japáncseresznye-gyűjteménnyel egyszerre telepítettek. Színpompás virágzásuk március végétől egészen május közepéig tart. Ha leleményesek vagyunk az arborétum közelében, a Feneketlen-tóval szemben, a Szent Imre-templom mellett is találkozhatunk egy szép díszcseresznyével.

ELTE fűvészkert

A Pál utcai fiúkból is ismert helyszín sok-sok száz növényfajnak ad lakhelyet. Közöttük egészen különlegesek is megtalálhatóak, mint például a páfrányfenyők, liliomfák, orchideák vagy éppen a Sakura fák. Az ELTE Füvészkertben öt díszcseresznye-fajta van, és minden év április közepén Sakura-ünnepet is tartanak, ahol a piknik mellett japán tematikájú programokkal is várják a látogatókat.

Itt el is érhetitek az idei eseményt

Zuglói Japánkert

Zugló csodakertjében szinte kötelező elem a japán díszcseresznye, hisz egy japánkertben járunk. Az itteni fák többsége még kicsi, de már most gyönyörűen pompáznak. 1931-ben a Magyarországra látogató Takamcu herceg és felesége, a japán császári család tagjai, hazatértük után ajándéknövényeket küldtek hazánknak. Ide, a japánkertbe is került néhány, amelyek közül egy idős japán díszcseresznye ma is látható a kertben.

Fotó: Tóth Judit

Ha kedvetek támadt a cseresznyefa virágzásának megcsodálására, akkor most már az InstaTrail-en keresztül is megtehetitek. Itt az új Budapest Hanami trail, amit az appon is megtaláltok!

Budapest Hanami

Megtalálható az InstaTrail applikációban!