A túrázás fantasztikus módja annak, hogy kimozdulj a természetbe, friss levegőt szívj, és felfedezd a vadont. Akár tapasztalt túrázó vagy, akár csak most kezded, fontos, hogy jól felkészült legyél, és a megfelelő felszerelést vidd magaddal. Az, hogy mi van a hátizsákodban teljesen meg tudja határozni, hogy egy biztonságos, élvezetes és kényelmes túrázási élményben lesz-e  részed vagy sem. Ebben a cikkben ezért összefoglaltuk, hogy milyen alapvető dolgokat érdemes magaddal vinned egy túrára, hogy az minél élvezetesebb legyen.

Víz és rágcsálnivaló

Kezdjük az alapoknál, az üzemanyagoknál amelyek biztosítják az energiát a túránk teljesítéséhez. A víz – mint mind tudjuk – alapvető fontosságú elem, ami életmentő lehet a hőben és napsütésben. Ilyen körülmények között gyorsan bekövetkezhet a kiszáradás, ezért fontos, hogy sok vizet vigyünk magunkkal, hogy hidratáltak maradjunk. A napi ajánlott két liter vizet legalább, de ennél kicsivel többet is érdemes bepakolni, hiszen az intenzív mozgás során a testünk több folyadékot igényel. Ne felejtsünk el emellett rágcsálnivalót is magunkkal vinni, mint például energiaszeletet, dióféléket és aszalt gyümölcsöket, amelyek biztosítani tudják, hogy elég energiát kapjunk.

Megfelelő lábbeli

A túrázás elképesztően megviselheti a lábakat, ezért elengedhetetlen a megfelelő lábbeli. Válasszunk olyan cipőt vagy csizmát, amely jó tartást biztosít, és szilárd, jól tapadó talppal rendelkezik. Győződjön meg róla, hogy jól illeszkedik, és a túra előtt be van járatva, hogy elkerüljük a vízhólyagokat és más lábsérüléseket. Ne felejtsünk el tartalék zoknit vinni magunkkal arra az esetre, ha a lábunk vizes vagy izzadt lenne.

Ruházat

A jó ruházat kiválasztása, nagyon tud függeni attól, hogy éppen melyik évszakban indulunk meg a természetbe és milyenek az aktuális előrejelzések, ezért itt a leg alapvetőbb öltözködési tippeket foglaltuk össze. Elősorban a réteges öltözködés elkerülhetetlen ahhoz, hogy felkészüljünk az időjárási viszonyok változásaira. Érdemes légáteresztő és könnyű anyagokat választani, amelyek elvezetik a nedvességet a bőrtől. Emellett az esőkabát akkor is elengedhetetlen, ha az előrejelzés szerint tiszta égbolt várható. Ne felejtsünk el napszemüveget és kalapot vagy sapkát vinni magunkkal, hogy az arcot és a szemeket megvédjük a napsütéstől.

Elsősegélycsomag

Egy elsősegélycsomag elengedhetetlen kellék, amit mindig magunkkal kell vinni egy túrázásra. Tartalmaznia kell például sebtapaszokat, fertőtlenítő kendőket, fájdalomcsillapítót és hólyagkezelőt. Érdemes lehet egy térdtakaró is, amely vészhelyzet esetén segíthet melegen tartani minket.

Fejlámpa vagy zseblámpa

A fejlámpa vagy zseblámpa minden túrához elengedhetetlen kellék, különösen, ha kora reggel vagy késő délután tervezünk túrázni. Még ha a túrát nappali órákban fejezzük be, mindig a legjobb, ha felkészülünk a váratlan késésekre vagy vészhelyzetekre.

Többfunkciós szerszámok

A multifunkciós szerszámok mint például svájci bicska egy annyira sokoldalúan használható tárgy, amely elengedhetetlen számunkra. A legfonotsabb elemek amelyeket tartalmaznia kell egy ilyen eszköznek: egy kés, egy olló, egy fogó és egy konzervnyitó. Soha nem lehet tudni, hogy mikor kell elvágnunk valamit vagy kinyitni egy konzervet.

Navigációs eszközök

Legvégül pedig, a navigációs eszközökről kell gondoskodnunk, legyen szó akár egy könnyű, rövid, vagy akár egy hosszabb, nagyobb kihívást jelentő túráról. Mi természetesen elsősorban az InstaTrailt ajánljuk GPS alkalmazásnak, hogy kényelmesen és biztonságosan elérjük az úticélunkat. Viszont a biztonság kedvéért érdemes elkapolni egy iránytűt és egy térképet arra az esetre, ha eltévednénk, és a mobilunk nem elérhető. Mielőtt elindulnánk egy túrán, győződjünk meg róla, hogy áttekintettük az útvonalat, és érdemes feljegyezni tereptárgyakat vagy útjelzőket, amelyek segítenek a helyes úton maradni.